Lassan ébredő erő: csak magára talál a Star Wars

Pont én hagyjam ki?

Gyerekként ujjongtam a Star Warson, amikor először láthattam az RTL Klub jóvoltából 1998-ban vagy 1999-ben az őstrilógiát – emlékeim szerint ez még nem a CGI-ráncfelvarrott változat volt. Az én, sőt, a mi SW-rajongásunk más volt, mint az idősebbeké, mert mi már ismertük a legenda jó részét: a rohamosztagosokat, Darth Vadert, a menő Han Solót stb, de akkor még a családi titokról fogalmunk sem lehetett, így engem is fejbekólintott az a bizonyos mondat a Bespinen.

Illustration for article titled Lassan ébredő erő: csak magára talál a Star Wars
Advertisement


Az előzménytrilógia nem volt bennem akkor csalódás, csak mérhetetlenül érdektelen. A Baljós árnyakból megmaradt kb a fogatverseny és a kardozás Darth Maullal (még emlékszem, hogy első alkalommal annyira féltem az ördögi fickótól, hogy hisztérikusan felnevettem, amikor Obi-wan legyőzte). A második részt aztán sokáig nem is láttam, majd tinédzserként sokkolt, hogy mennyire rosszak benne a romantikusnak szánt jelenetek, A sithek bosszuját még először szerettem, de ahogy beszélgettük róla a barátokkal, úgy jött egyre inkább elő, hogy ez sem lett egy nagy eresztés, de legalább a klónháborúkból látunk valamit.

És most itt Az ébredő erő. Amit egy pillanatig sem vártam, mert valahol talán kinőttem az egészet? Az előzménytrilógia nem volt jó és sokat nem vártam tőle? Esetleg más filmeket sokkal jobban vártam? Valahol az összes igaz, mert a Star Wars nem lesz soha ugyanaz az élmény, hogy a gyerek a tévé előtt kuporogva fél Vader kegyetlen hangja miatt, de azért érdekelt annyira, hogy a zene és Harrison Ford miatt megnézze az ember. És ahogy az nem szokott lenni: csalódtam is, meg nem is.

Advertisement
Illustration for article titled Lassan ébredő erő: csak magára talál a Star Wars


A régi filmek hangulatát abszolút hozza. Nincs az idejétmúlt CGI-vel rajzolt grandiózus háttér, nincs állva-ülve-lebegve, rossz dialógusokat élettelenül elmondó szobrok, és végre nem tudjuk a sztori végét sem. Pörgős, elhangzik pár jó poén is, és még a casting is több mint jó: Daisy Ridley egyenesen remek Rey szerepében, és habár John Boyegának sikerült túltolnia az elejét alaposan (egy fegyelmezett rohamosztagos ne tátott szájjal szaladgáljon hörögve vizet kérni könyörgöm) de aztán sikerült összeszednie magát. Aki viszont kiemelkedik, az Kylo Ren: hiába ő a film főgonosza, gyenge és esendő, csupán az árnyéka annak, aki lenni szeretne. Oscar Isaac pedig kisujjból kirázza az új han solói lazaságot, szóval ez a része rendben van.

Advertisement

A nosztalgia nem csak abban jelentkezik, hogy a IV. rész sok jelenetetét lemásolja a film tudatosan, hanem vissza is hozza őket: a megőszült, de most is menő és cinkos félmosolyú Han Solo és a valamiért nem megőszült Chewbacca jó szerepet kapnak az új filmben, de tök hiába hozták vissza Leia tábornokot, ha semmi, de semmi szerepe sincs a filmben... Na meg a Milennium Falcon feltűnése egy jó poén volt.

Illustration for article titled Lassan ébredő erő: csak magára talál a Star Wars
Advertisement


Azonban súlyos bajai is vannak a filmnek: annyira pörög az akció és tettek szinte mindenhová egy-egy poént, hogy kimaradt a történetmesélés, néhány karakter motivációja teljesen homály, és a galaktikus expozíció úgy ahogy van hiányzik: mi a fene az az Első Rend, mi a szerepe az Új Köztársasággal, és hol helyezkedik el köztük az Ellenállás? Max von Sydownak miért van csak kb 2-3 perce a filmben? És ezek még csak egy kicsi dolgok a film nagy jelenetéhez képest, amit nem akarok lelőni, de az is sok kérdést felvet. Sajnos a filmzene sem lett annyira dúdolható, instant legendás, emlékezetes, mint az előző 6 film esetében - pl az alanti trailerben hallható zene nincs is benne, és maximum kettőt tudnék felidézni a filmből hirtelen.

Mindenesetre láthattuk, hogy van élet Jar Jar Binksen túl, és habár közel sem lett tökéletes az első film, kb egy bevezetése/felvezetése a későbbi két filmnek. A következő részt Rian Johnson rendezi, az egyik főgonosz Benicio Del Toro lesz, és a mintát tartva lehetséges, hogy ez lesz a folytatás-trilógia legsötétebb része... Ilyen susmus, mumbo-jumbo biztosan nem volt A klónok támadás előtt. Utána pláne nem.

Advertisement

A Star Wars lassan, de biztosan ébredezik.

Share This Story

Get our newsletter