Nem nekem való a szuperhősmozi

Hosszas várakozás után jött a Deadpool, az a szuperhős, aki a Marvel +18-as vicceként jelent meg: kinyírta a teljes Marvel-univerzumot, kinyírta a többi dimenzióbeli Deadpoolt, miközben szófosó, galád, és totálelmebeteg arcról van szó, aki képes a poén kedvéért néhány ezer palacsintát sütni reggel.

Illustration for article titled Nem nekem való a szuperhősmozi
Advertisement

Az első filmes inkarnációja akkora gyalázat lett, hogy csak hosszas rímánkodás után sikerült Ryan Reynoldsnak összeszedetnie rá a pénzt, a megfelelő besorolást (csakis R), hogy aztán 7 évvel az első önálló Wolverine-mozi után jöjjön az önálló Deadpool. Meg is támogatták rendesen a marketinggel, jobbnál-jobb képek, poszterek, trailerek, kamu-legók jöttek ki,még a Valentin-napi bemutató dátumából is viccet csináltak, szóval akkora volta zsoldos körül a felhajtás, hogy csak na. Ehhez képest a végeredmény számomra felemás lett.

Félretettem, hogy nem szeretem a szuperhősfilmeket. Félretettem a rossz érzéseimet, hogy a Fox valószínűleg végig a kezében fogta szorosan a pórázt (a film megnézése után is így gondolom). Még azt is félretettem, hogy Ryan Reynolds játssza a főhőst, mert tényleg annyira, de annyira küzdött érte, amiért tiszteletet érdemel. Lehet az a baj, hogy nem eredeti nyelven néztem.

Advertisement
Illustration for article titled Nem nekem való a szuperhősmozi

A film egyébként baromi jól kezd, hogy aztán széttördelje azt a tökéletesen érdektelen eredetsztoris flashbackekkel – tudom, hogy ez ma a divat, de a karaktert ismerve egyáltalán nem érdekes, hogyan vált Deadpoollá, egyszerűen Deadpool van, és kész. Nem érte őt olyan trauma, mint Batmant, nem földönkívüli, akinek az apja belénevelte a jót, mint Superman esetében, és nincsenek olyan iskolás problémái és traumája, mint Pókembernek. Ha meg nem tudnak valami egyedit húzni vele, akkor meg minek?

Advertisement

Rengeteg a poén, és sajnos ennek köszönhetően várható volt, hogy egyes viccek nem lesznek elég jók, a magyar fordítással nem fog átjönni,vagy csak a közönség jó része nem fogja érteni, hogy a 127 óra c. film elspoilerezése pontosan mire is értendő, mert nem látták azt a filmet. Az meg számomra nem tud vicces lenni, ha egy altesti poént benyomnak.

Illustration for article titled Nem nekem való a szuperhősmozi
Advertisement

A legnagyobb hiányosságnak a negyedik fal elhúzását érzem. Deadpool ezért nagyon vicces képregényben, mert ő pontosan tudja, hogy egy képregényben szerepel, és állandóan kiszól az olvasónak, azonban filmen ez az elem igen gyakori, Woody Allen még akkor rángatta elő Marshall McLuhan-t a képbe egy vitás kérdés eldöntésére, amikor Deadpoolig még 14év hátra volt.

No persze hogy ne csak szidjam a film hiányosságait: Ryan Reynolds jó (még Fekete Ernő szinkronja sem tudta eltolni), az X-Menes poénok jók, mint ahogy Deadpool beszólogatásainak többsége is. Még T. J. Miller is jó,aki a megszokott, stand upos nyugalmával szórja a hülye megjegyzéseit Deadpool nem igazán rokonszenves ábrázatáról, pont úgy, mint a Szilícium-völgyben.

Szóval a film egyáltalán nem rossz, de a jelenlegi ünnepélyt sem érdemli meg, mint ahogy szerintem a Galaxis őrzői, vagy A Hangya sem. De tényleg tökösebb, és szabadszájúbb a többinél, és biztosra veszem, hogy angolul érdemes megnézni.

Share This Story

Get our newsletter